Teennagels knippen

Nagels maken deel uit van uw ‘visitekaartje, niet alleen aan de handen, maar ook de voeten. U ziet er niet alleen verzorgd uit, maar u vóórkomt ook allerlei nagelproblematiek, zoals een ingroeiende nagel of een schimmelnagel. Knip de nagels nooit te kort en bijt of scheur ze niet! Het knippen van je teennagels lijkt een makkelijke en eenvoudige taak. Toch knippen veel mensen de teennagels niet op de juiste manier. Het gevolg kan zijn: een ingroeiende nagel (pseudo unguis incarnatus).

Voorkom deze pijnlijke aandoening en knip je nagels met behulp van onderstaande tips:

  • knip de teennagels zodra je onder de douche vandaan komt of uit bad stapt. De teennagels zijn vrij zacht. Hierdoor gaat het knippen soepeler en zijn de nagels minder kwetsbaar.
  • gebruik géén gewone huis-tuin- en keukenschaar, maar een schaar met rond hoeken omhoog of een nageltang met afgeronde hoeken. Er zijn speciale nagelknippers- en scharen verkrijgbaar bij de drogist.
  • knip de teennagels recht af. Hiermeer vóórkom je een ingroeiende nagel.
  • de hoekjes van de teennagels niet afknippen. De hoekpunten van de teennagels kunnen beter gevijld worden. In één richting vijlen.
  • knip de nagels niet te kort! De teennagels moeten ca 1 mm boven de teentop uitsteken. Indien de teennagels te kort worden geknipt, kan het zachte gedeelte van de teentop over de nagel gaan groeien en kan het gevolg zijn een ingroeiende nagel of stootnagel (unguis pulsus) of  dat de huid over de nagel kan gaan groeien (onychocryptosis) te  ontwikkelen. Deze nagelproblemen kunnen leiden tot een ontsteking.

Dreigt de teennagel in te groeien, breng dan een bezoek aan een pedicure.

  • De pijn kan in de tussentijd verzacht worden door te spoelen met lauwwarm water (douchekop met liefst een massagestand) en na goed afdeppen te druppelen met Sterilon*.
  • Is de teennagel ontstoken, dan adviseer ik om naar je huisarts te gaan en na advies bij mij te komen.

*Sterilon applicatievloeistof wordt gebruikt voor wond- en huidontsmetting. Sterilon applicatievloeistof bevat als werkzaam bestanddeel chloorhexidinedigluconaat. Chloorhexidinedigluconaat is een bacteriedodende stof.